Hondentraining; samen trainen met je hond
Samen trainen met je hond en niet wat we ook wel horen zeggen, het trainen van je hond. Trainen doe je namelijk samen. Jij leert je hond goed kennen en je hond jou. Trainen zit ‘m al in hele kleine vaardigheden waar je altijd en overal profijt van hebt. Wil je meer activiteit en meer vaardigheden aan je hond aanleren, dan kun je bewust allerlei trainingsvormen oefenen.
In dit artikel krijg je diverse tips hoe je goed samen met je hond kunt trainen, waar je op let, hoe je een pup traint en hoe een volwassen hond. Aan de slag dus. Trainen is en blijft een leuke bezigheid om de band met je hond te versterken.
>> Bekijk hier alle trainingshulpmiddelen die je kunt gebruiken voor je hondentraining.
Wat is trainen met je hond?
Bij het trainen met je hond, gaat het er om dat je de hond iets wilt leren. Zeker bij een nieuwe hond is er heel veel te leren. Alle dagelijks rituelen als eten, slapen, uitlaten horen bij gehoorzaamheidstraining. Misschien kies je wel een manier van trainen waarbij je zelf ook actief bezig bent. Bijvoorbeeld bij behendigheidstraining. Je kunt ook denken aan de speciale trainingsvorm hoopers. In het begin leer je dan ook het parcours aan samen met je hond en vervolgens ga je de hond op afstand aansturen met commando’s of gebaren. Deze vorm van trainen is een leuke manier van samenwerken en je versterkt de band die je met je hond hebt.
- Trainen met de hond is samen iets leren.
- Samenwerken.
- Het is intensief en je kunt er samen veel van leren!
Spelenderwijs trainen van je pup tijdens eten en wandelen
Bij het trainen moet er een onderscheid gemaakt worden tussen het trainen met een pup en met een volwassen hond. Een jonge hond wil vaak veel leren, maar kent meestal geen rem. Je zult daarom zelf moeten beslissen wanneer het genoeg is en je moet dit ook duidelijk aangeven. Dit wil echter niet zeggen dat een volwassen hond alsmaar door kan gaan met trainen. Op tijd rust nemen is voor alle partijen van belang en als je een hond hebt die niet zelf zijn rust pakt, dan moet je de rust voor de hond ook zelf weer aangeven. Ook dat is een vorm van trainen.
Trainen voor het eten
Trainen met een pup bouw je rustig op. Je kunt met kleine stapjes beginnen. Bijvoorbeeld bij het voeren van de pup voeren. Wil je dat de hond leert zitten voordat hij zijn eten krijgt? Dan is dat ideaal om meteen te oefenen. Je kunt het commando zit hierdoor al drie keer of vaker per dag herhalen. Ideaal want zo zal de hond het commando snel kennen en de pup weet dat hij voordat hij zijn eten krijgt moet zitten.
Trainen tijdens het wandelen
Als je gaat wandelen en je wilt dat de hond netjes loopt, neem dan koekjes mee. Beloon de hond regelmatig en dan ben je ook intensief bezig. Maar laat de hond ook op tijd vrij lopen tijdens het wandelen, zodat hij ook even kan snuffelen en hond kan zijn.
Aandacht trainen
Wil je dat de pup weer aandacht voor jou heeft, koppel er dan een commando aan zoals let op, of kijk eens. Beloon de hond dan en loop weer verder.
Trainen met een volwassen hond
Als je gaat trainen met je volwassen hond, neem dan de tijd en zorg dat je iets gaat doen wat je allebei leuk vindt. Een volwassen hond kent vaak de basiscommando’s al en je gaat iets doen als uitdaging. Het is daarbij van belang dat je het woordje nee of foei niet gebruikt. Je hebt al snel de neiging dat te zeggen wanneer de hond het niet goed doet, maar voor de hond is dat erg ontmoedigend. Het is belangrijk dat je geduld hebt en dat je de tijd neemt om wat nieuws te ontdekken samen. Het is voor jou als eigenaar nieuw, maar voor de hond ook. Stapsgewijs zal de hond het leren en onthouden, als je maar geduld hebt en blijft herhalen.
- Vaak denken mensen dat een volwassen hond het maar snel moet leren. Maar het gaat er om dat je samen bezig bent. Als een vaardigheid nieuw is, dan kost dit tijd om aan te leren. Neem deze tijd ook samen!
- Zorg bij nieuwe oefeningen voor zo min mogelijk prikkels. Afleiding kan er voor zorgen dat de hond er geen zin in heeft of de helft maar mee krijg. Hierdoor kunnen frustraties snel ontstaan.
- Wees duidelijk in het commando. Herhaal het commando bij het aanleren regelmatig. ‘Goed zo, dat is zit!’ Hierdoor hoort de hond het commando vaker en zal sneller de link leggen met wat je van hem wilt.
Hoe vaak ga je trainen met je hond?
Hoe vaak je gaat trainen met je hond, hangt af van wat je wilt bereiken. Het is beter om alles te herhalen. Je kunt beter vijf keer per dag vijf minuten trainen, dan in een keer een uur. Je kunt commando’s dan herhalen en wanneer je hond het commando kent, wissel dan ook van locatie. Als je hond bijvoorbeeld wel in de vertrouwde tuin blijft zitten als jij dat van hem vraagt, doe het dan eens buiten de tuin. Gaat dat goed, oefen dit dan steeds op een nieuwe locatie. Buiten de woning, in het park, in de stad, iedere keer met wat meer afleiding. Hierdoor wordt het wat intensiever voor allebei en moeilijker uiteraard. Oefening is van groot belang. Leer het iedere keer op een andere locatie weer aan in kleine stapjes. Hierdoor ben je soms wel wat meer tijd kwijt. Op een andere locatie heeft de hond telkens weer andere prikkels en geurtjes.
Even een tip tussendoor. Om goed aandacht te hebben van je hond, kan het helpen je hond eerst uit te laten. Dan is letterlijk die behoefte gedaan en leidt dit je hond niet meer af.
Wat heb je nodig om te trainen met je hond?
Goede concentratie en veel geduld. Als je één keer ‘zit’ tegen de hond zegt, heb je snel de neiging het nogmaals te zeggen wanneer de hond het niet meteen doet. Maar geef de hond eens tijd om na te denken. Als de hond het dan nog niet doet, wat is dan de reden? Is de hond afgeleid op het moment dat je het commando gaf? Het is van belang dat je niet gefrustreerd raakt. Het kan best zijn dat de hond even geen zin heeft om te trainen, een bepaalde geur in zijn neus krijgt of moe is. Bedenk je dan wat de hond vandaag al heeft gedaan en of je niet teveel van hem vraagt.
Voorkom afleiding door je telefoon bijvoorbeeld
Zorg dat je je telefoon uitzet als je met je hond gaat trainen. Je wilt dat de hond het een en ander gaat leren, je bent de steun en toeverlaat van je hond. Maar als je zelf met je telefoon bezig bent, dan heb je niet alle aandacht voor je hond. De hond kan dat opmerken en zal dan ook minder goed luisteren.
Beloningen, speeltjes of voer
Belonen met een favoriet speeltje of voer is een heel goede manier om het gewenste gedrag te belonen. Je gebruikt waar je hond het beste op reageert. Merk je dat de aandacht een paar keer weg gaat? Probeer dan eens een andere beloning of een ander speeltje. Afwisseling is van belang en dat gaat zeker zijn vruchten afwerpen bij het trainen.
Een trainingsschema
In een trainingsschema schrijf je op wat je wilt doen. Wissel commando’s af. Een logische volgorde is ‘zit’, dan ‘af’, dan ‘sta’ . Als je deze commando’s altijd in deze volgorde geeft, dan leert je hond dat als een setje commando’s aan. Terwijl het losse commando’s zijn. Dus wissel dit elke keer af. In één keer vanuit staan naar ‘af’. Van ‘zit’ naar ‘sta’ en dan naar ‘af’. Het hoeft zeker ook niet altijd een setje van 3 te zijn. Op een onverwacht moment een commando geven en zien hoe je hond er op reageert. Zorg dus voor afwisseling in de commando’s en voorkom logische setjes.
Tips om te trainen met je hond
Als je gaat trainen met je hond, dan zijn een paar dingen van groot belang.
Houd het leuk
Het trainen met je hond is vooral een leuke bezigheid. Als je merkt dat het plezier bij jou of bij de hond afneemt, dan kan het zijn dat je beter tijdelijk kunt stoppen. Of je kunt een andere uitdaging kiezen waarin je allebei wel weer plezier hebt.
Stap voor stap opbouwen
Trainen is iets dat je opbouwt. Stap voor stap. Bij een hond vraag je tijdens het trainen een goede concentratie. In het begin is vijf minuten voor sommige honden al lang. Je kunt meerdere sessies van 5 minuten op een dag inplannen en dan alles herhalen. Tussendoor laat je de hond met rust. Zo kan je hond ontspannen en uitrusten. Vaak wordt het onderschat, maar trainen is voor een hond ook erg intensief!
Let op vermoeidheidssignalen
Aan de hond kun je goed merken wanneer het trainen te lang duurt. De hond zal dan weglopen, reageert langzamer, kan gapen, gaat liggen, gaat overmatig krabben, gaat gek doen of kijkt steeds weg. Let ook op deze signalen en zorg dat je niet te lang traint.
Passende beloning
Een passende beloning is belangrijk tijdens de training. Waar doet jouw hond alles voor? Sommige honden kun je met eten belonen, anderen met een speeltje. Houd dat speeltje of die lekkere beloningen dan ook alleen voor het trainen, zodat het speciaal blijft.
Plannen en voorbereiden
Een training van je hond kun je plannen en dus ook voorbereiden. Als je met worst wilt trainen, snijd dan de stukjes van tevoren en doe ze ergens in zodat je ze gemakkelijk voor het pakken hebt tijdens het oefenen.
Je wilt succes bereiken. Succes bij trainen is niet meteen het eindresultaat, maar het halen van tussen stapjes. Let ook op het volgende:
- Voer de oefening in kleine stapjes uit.
- Zorg dat er weinig afleiding is.
- Maak sessies korter en oefen vaker.
- Verhoog de waarde van de beloning.
Plezier maken met trainen
Bij het trainen van je hond is plezier maken het belangrijkste. Als je er samen zin in hebt, zal de hond al enthousiast zijn als je bijvoorbeeld een het trainingsspeeltje of bepaalde koekjes pakt. Hij zal er zin in hebben om weer met je te gaan trainen. Jouw enthousiasme werkt aanstekelijk op je hond. Andersom ook, als jij geen zin hebt.
Tijdens het spelen is het fijn als de hond de commando’s kent, bijvoorbeeld het commando “los” als hij de bal terugbrengt. Samen spelen is ook samen leren. Ga nooit te lang door! Observeer de hond tijdens training en spel. Je leert het om te zien wanneer de hond moe is of wanneer een bepaalde oefening nog te moeilijk is. Wanneer er zelfs verveling kan ontstaan bij de hond als er onvoldoende uitdaging zit in de oefeningen of wanneer je te lang doorgaat met hetzelfde van hem te vragen.
Veel succes bij het trainen met je hond.