Eten en drinken

Hondenvoer; tips en suggesties voor goed voer

Je hebt een hond, je besteedt veel aandacht aan de dagelijkse verzorging van je hond en je wilt dat hij het beste hondenvoer krijgt. Maar wat is het beste hondenvoer? Dit is per hond en per ras verschillend. Ook het karakter en de leeftijd spelen daarbij een rol. De meningen onder hondenliefhebbers en experts over wat goed voer is, zijn ook zeer verschillend. Bekijk daarom zelf wat je voor jouw hond wilt kopen en waar je hond goed op reageert. We geven je graag allerlei hondenvoer tips waar je op kunt letten bij het kopen van hondenvoer voor je viervoeter, die jij een vrolijk, gezond en energiek leven wilt geven.

>> Alles wat je nodig hebt voor eten en drinken van je hond

Soorten hondenvoer

Er bestaan verschillende soorten hondenvoer. Goede voeding is voor een jonge hond net zo belangrijk als voor een oudere hond. De voeding die het beste bij jouw hond past, hangt af van je hond zelf. Het kan zijn dat je hond op bepaalde voeding reageert met dunne ontlasting of een allergische reactie. Het is dan ook belangrijk dat je zelf bekijkt hoe je hond op ander hondenvoer reageert. Eenvoudig is dat echter niet. Het kost tijd, voordat je het juiste hondenvoer voor jouw hond “te pakken hebt”. Tot slot heb je nog specifieke rasvoeding voor honden.

Als je hond bijvoorbeeld een doffe huid krijgt, dan kun je beter een ander soort hondenvoer proberen. Verschillende soorten hondenvoer die je kunt kiezen zijn bijvoorbeeld:

Droogvoer

Droogvoer zijn de bekende hondenbrokken. Deze houden het gebit van je viervoeter sterk en de brokken zijn ook lang houdbaar. Er zit weinig water in en het is wel van belang dat wanneer je je hond droogvoer geeft, dat er altijd vers water bij aanwezig is.
>> Bekijk hier al het Royal Canin rasvoer

hondenvoer tips - droogvoer
Droogvoer voor honden.

Natvoer

Natvoer is een andere naam voor blikvoer. Dit voer bestaat voor een groot deel uit water. Het nadeel van blikvoer is dat honden er niet op kunnen kauwen en dat kan weer voor tandsteen zorgen. Het natvoer wordt vaak afgewisseld met droogvoer.
>> Bekijk hier verschillende soorten natvoer voor je hond die je online kunt kopen

hondenvoer tips - natvoer
Natvoer voor honden.

Vers vlees

Vers vlees is iets wat steeds meer mensen aan hun honden geven. Er worden niet altijd groenten aan toegevoegd. Bij vers vlees is het van belang dat het voldoet aan de richtlijnen zoals vlees voor menselijke consumptie. Vers dus.

Puppyvoer

Puppyvoer is het voer dat je aan je hond geeft tot hij ongeveer zes maanden is. Puppy’s hebben meer eiwitten en calorieën nodig om te kunnen groeien. Dit is allemaal aanwezig in het puppyvoer.

Zonder suiker

Hoe raar het ook klinkt, ook aan hondenvoer wordt door fabrikanten suiker toegevoegd. Wil je liever suikervrij hondenvoer of hondensnacks aan je hond geven dan is dit ook online te koop.
>> Bekijk hier al hondenvoer en hondensnacks zonder suiker

Senioren hondenvoeding

Senioren hondenvoer geef je als de hond een jaar of zes is. De honden zijn dan vaak wat minder actief en bewegen ook minder. In senioren hondenvoeding vind je stoffen die voorkomen dat een oudere hond dikker wordt.

“Mijn hond doet het erg goed op vers vlees. Voorheen had ze veel jeuk en nu doet ze het erg goed.”

Welk hondenvoer kies jij voor je hond?

Het is voor je hond en voor jou als eigenaar belangrijk, dat je je hond goed te eten geeft. Maar wat is belangrijk bij goede voeding voor je hond?

 • Zorg dat je hond verschillende soorten voedingsstoffen binnenkrijgt, waaronder vitaminen en mineralen. Voor honden is water erg belangrijk. Vetten zijn belangrijk, want deze geven je hond energie. De mineralen zijn ook van belang, want deze geven je hond een goede spierbeweging. Vitaminen zijn ook belangrijk voor alle honden, hierdoor kunnen ze hun lichaam beter laten werken.
 • Bij het hondenvoer dat je aan je hond wil geven is het goed om eerst de ingrediëntenlijst door te nemen.
 • Let er op of je hond een allergie heeft. Sommige honden kunnen niet goed tegen granen en maïs bijvoorbeeld. Soms merk je dat honden na het eten van bepaald hondenvoer meer gaan krabben. Dit zou kunnen wijzen op een allergie. Je zou dan eens kunnen proberen om ander hondenvoer te nemen en dan bekijken wat het verschil is in ingrediënten. De ene hond is namelijk gevoeliger voor bepaalde ingrediënten dan een ander hondenras.
 • Steeds meer mensen geven de honden vlees. Honden zijn carnivoren en de meeste honden hebben graag vlees.
 • Het type hondenvoer dat je kiest, hangt af van je hond. Het dient in ieder geval te bestaan uit zes voedingsgroepen met een eigen onderhoudsdoel. Dit zijn:
 1. water (het transport voor voedingsstoffen)
 2. koolhydraten (geven energie)
 3. eiwitten (zorgen voor de opbouw en het herstel van weefsels)
 4. vetten (geven energie en zorgen voor een goede conditie van de vacht en de huid)
 5. mineralen (zorgen voor botten, het gebit en voor de stofwisseling)
 6. vitaminen (zorgen voor de biochemische processen)

“Ik heb verschillende brokken geprobeerd en heb nu een goede hondenbrok gevonden, waarbij de hond geen jeuk meer heeft.”

Verschillende meningen over hondenvoer

De meningen over hondenvoer kunnen sterk variëren. Sommige mensen willen de honden alleen maar vers vlees geven, anderen zijn er op tegen en zijn alleen maar voor de geperste hondenbrokken. Beste advies, laat je niet overhalen en meng je niet in discussies. Het gaat er om dat je een beeld hebt van wat er voor jouw hond goed is. Als je een actieve hond hebt, kun je bekijken welke hondenvoeding daar het beste bij past. Daarnaast gaat het er om dat je hond ook graag eet. Als je iedere dag moet ‘vechten’ om de hond te laten eten, dan is het beter om te kijken of dat er ander hondenvoer beter is voor je hond. Sommige honden houden van variatie als het gaat over voeding. Maar let op dat niet alle honden tegen variatie kunnen! Sommige honden hebben erg gevoelige darmen en krijgen diarree bij verandering van voer.

Help mijn hond eet niet, wat nu?

Het kan zijn dat je hond een bepaalde periode niet tot nauwelijks wil eten. Misschien heb je al een vaste periode dezelfde hondenvoeding. Het kan zijn dat je hond er op uit gekeken is. We eten zelf immers ook niet graag iedere dag hetzelfde. Als je overgaat op andere voeding, ga dan langzaam over. Meng het iedere dag een klein beetje door het bekende hondenvoer. Je hond kan er dan aan wennen. Vooral het lichaam moet er aan wennen dat de hond ander voer krijgt.

Let op: Als je van brokken naar vlees overstapt, is het niet verstandig om dat te mengen. Vaak kun je dan beter in een keer over gaan.

Hondenvoer en allergie

Bij het kiezen van hondenvoer zijn er dus verschillende aspecten waar je op let. Wanneer je weet dat je hond een allergie heeft, is het goed om te bekijken welke ingrediënten er in het voer aanwezig zijn. Let ook altijd goed op de leeftijd van je hond. Een pup heeft meer behoefte aan eiwitten dan een oudere hond.
Is je hond allergisch voor bepaalde eiwitten, probeer dan Hypoallergeen hondenvoer. Van dit voer weet je dan zeker dat er niet die eiwitten in zitten waarvoor je hond allergisch is.
Is je hond allergisch voor bepaalde graansoorten, probeer dan Graanvrij hondenvoer.

Hondenvoer aanbieden aan je hond

Als je hondenvoer aan je hond aanbiedt, dan zijn er verschillende aspecten waar je rekening mee dient te houden.

Voerbak

Voerbak op hoogte of toch niet? Voor sommige honden is het beter om op hoogte te eten.

hondenvoer tips - voerbak op hoogte
Een voerbak en drinkbak op hoogte maakt het voor je hond makkelijker om te eten en te slikken.

Schrokken

Schrokt je hond met eten? Dan is het belangrijk dat je het eten op een andere manier aanbiedt, zodat de hond het niet in een keer naar binnen kan schrokken. Er zijn speciale anti-schrokbakken die je daarvoor kunt gebruiken. Ook kun je wanneer je je hond brokken geeft, het voer aanbieden in een spelletje (intelligentiespellen), met kleine opening. Hiervoor moet je hond langer werken voor zijn eten, wordt mentaal ook moe en zal daarnaast ook niet de kans krijgen om te schrokken.

hondenvoer tip anti-schrok-voerbak
Schrokken van je hond ga je tegen met een anti schrok voerbak. Bijvoorbeeld deze Slowbowl. Gaat schrokken tegen en het prikkelt de intelligentie van je hond.

Rusten

Een uur rusten na het eten is van belang. Soms wordt zelfs anderhalf uur aangeraden. Het is vaak beter eerst met je hond te wandelen en dan pas het eten aan te bieden. In de ochtend zou je ook de hond eerst kort uit kunnen laten zodat hij zijn behoeften kan doen. Daarna geef je hem te eten en dan na een uur of anderhalf uur kun je de langere wandeling maken. Ga je in de ochtend al vroeg op pad om te werken, dan kun je ook eerst een lange wandeling maken en dan het eten aanbieden.

Aantal keer eten per dag

Hoe vaak je je hond per dag eten geeft, hangt af van de routine die je hebt. Maar ook van hoe je hond er op reageert en hoe oud de hond is. Een pup geef je vaker per dag eten dan een volwassen hond. Een pup krijgt in het begin vaak vier keer per dag eten. Daarna drie keer per dag en zal dan vaak terug gaan naar twee keer per dag. De meeste mensen geven de hond in de ochtend en in de avond eten.

Hoeveelheid hondenvoer

Pas hoeveelheid hondenvoer aan, aan de behoefte van de hond. Heb je een actieve hond, dan kan het best zijn dat je je hond een keer wat meer te eten geeft dan wanneer hij een rustige dag heeft.

Houd niet zomaar de hoeveelheid hondenvoer op de verpakking aan

Vaak wordt er bij voeding gezegd dat je op de verpakking kunt kijken naar het gewicht van de hond en dan zoveel gram brokken of vlees per dag moet geven. Maar sommige honden hebben meer nodig en andere wat minder. Voer daarom ook op het oog en houd de ribben van de hond in de gaten.

Online hondenvoer bestellen

Door een ruime keuze aan hondenvoer, kun je nu op je gemak online bekijken welk voer er online te koop is. Let goed op de beschrijving van het voer dat je gaat kopen. Bekijk op de verpakking voor welke honden het voer geschikt is, voor welk ras, voor welke leeftijd en de hoeveelheid voer per zak. Sommige merken heb je in grote en kleine hoeveelheden te koop. Met een grotere zak ben je vaak voordeliger uit. Online hondenvoer bestellen geeft je een groot aantal voordelen, zoals dat het snel geleverd wordt en dat je zelf niet hoeft te sjouwen met het hondenvoer!