Verzorging

Dagelijkse verzorging van je hond; Tips en adviezen

Je hebt een hond en daar wil je natuurlijk goed voor zorgen. Maar wat komt er allemaal kijken bij de dagelijkse verzorging van je hond en te geven wat hij nodig heeft? Er zijn veel dingen die je zelf kunt doen en je hebt zeker niet altijd een dierenarts nodig! Er is ook een verschil tussen de verzorging van een pup en een volwassen hond, maar daar vertellen we je in dit artikel graag meer over.

verzorging-hond-tanden-poetsen

>> Bekijk ook alle producten voor een goede dagelijkse verzorging van je hond

Wat versta je onder de dagelijkse verzorging van je hond?

Bij de dagelijkse verzorging van je hond gaat het over alles wat met zorg voor de hond te maken heeft:

  • wandelen,
  • vachtverzorging,
  • gebitsverzorging,
  • ogen,
  • oren,
  • conditie van de hond,
  • en de algehele gezondheid van de hond.

Sommige hondenrassen hebben meer verzorging nodig dan andere. Maar voor alle honden geldt dat ze aandacht nodig hebben. Sommige honden hebben meer beweging per dag nodig, andere honden hebben meer vachtverzorging nodig. Voordat je een hond koopt, is het goed om je in te lezen over het ras. Weet van te voren hoeveel dagelijkse verzorging je hond minimaal nodig heeft. Heb je dit tijd? Wil je er zo veel aandacht aan besteden? Zo is een border collie bijvoorbeeld een heel actieve hond die je niet de hele dag binnen moet laten liggen. Dit vraagt veel tijd voor lange wandelingen.

Hoe ziet een goed gezonde en verzorgde hond er uit. Waar let je op?

Een gezonde actieve hond heeft heldere ogen en schone oren. Het gebit moet schoon zijn en ze hebben een mooie glanzende vacht. Een hond moet ook niet te zwaar zijn en moet stevige ontlasting hebben. Allemaal signalen die je iedere dag weer kunt nagaan bij je hond. Veel kun je al opmerken als je in de ochtend wakker wordt. Is je hond niet vrolijk en blijft hij in zijn mand liggen? Dan kan dat een signaal zijn dat de hond zich niet lekker voelt en er iets aan de hand is.

Hoe laat je een pup wennen aan de dagelijkse verzorging?

Een pup is vanaf de eerste dag een grote zorg. Je wilt namelijk dat je pup snel zindelijk is en de basis commando’s kent. Bij een volwassen hond gaat het om de puntjes op de i zetten en een betere band opbouwen samen. Honden hebben vaak veel behoefte aan aandacht en zorg, om ze gezond te houden. Honden zijn erg sociale dieren en ze hechten zich snel aan hun baasjes. Als eigenaar zul je dus tijd vrij moeten maken voor je hond om samen te wandelen en te spelen. Juist deze aandacht is een goede basis voor een gezonde hond.

  • Bij een pup is het belangrijk dat je hem overal rustig aan laat wennen. De pup is nog niets gewend, alles is nieuw!
  • Laat de pup ruiken aan een borstel, voordat je hem gaat borstelen.
  • Zorg dat een pup bij de dierenarts ook went aan de tafel en aan de weegschaal. Als je dan naar de dierenarts moet voor bijvoorbeeld een enting, dan zal de hond hier in ieder geval goed naar binnen gaan en rustiger zijn dan wanneer hij het niet gewend is.
  • Laat je hond ook eens betasten door anderen, dit zal bij de dierenarts ook gebeuren.
  • Leer de hond aan dat je tandjes wil kijken en koppel daar ook een commando aan.
  • Betast de hond ook om de oren en ogen na te kijken. Een pup is speels en zo kun je het nog spelenderwijs aanleren. Een koekje voorhouden en dan even de oren aanraken bijvoorbeeld. Als de hond een keer een reiniging krijgt voor de oren of druppels voor een ontstoken oog, dan laat de hond het in ieder geval beter toe dan wanneer je niets hebt geoefend.
  • Blijf het herhalen om je hond op verschillende plaatsen te betasten. Ook wanneer je met je hond naar een show wil, zal de keurmeester de hond betasten dus laat de hond daar vanaf jonge leeftijd aan wennen.

Welke verzorgingsmiddelen voor honden heb jij in huis?

Het verzorgen van je hond is iets dat je iedere dag doet. Je hoeft niet iedere dag in de weer te gaan met de verzorgingsmiddelen, maar het is wel van belang dat je het een en ander in huis hebt. Belangrijk om voor een goede dagelijkse verzorging het volgende in huis te hebben.

Borstel/kam om de vacht te verzorgen

Teveel borstelen is niet goed, maar houd het wel bij. Sommige honden vinden het fijn en kunnen zo een uur geborsteld worden. Andere honden zijn het stilstaan na een paar minuten helemaal beu en dan is het raadzaam om de borstelbeurt niet te lang te laten duren, zodat de hond er geen hekel aan krijgt.

Tekentang

Een hond kan altijd een teek krijgen na een wandeling. Controleer de hond en verwijder de teek direct wanneer je deze ziet. Laat de hond er ook aan wennen en houd de plek waar je de teek hebt weggehaald goed in de gaten. Meestal gebeurt er verder niets, maar het is mogelijk dat er op de plek waar de hond is gebeten een ontsteking ontstaat.

Hondenriem

Een goede hondenriem is van belang. Ga je speuren? Dan heb je vaak een tien meter lijn nodig. Maar ga je fietsen of gaat de hond mee naar de cursus, dan is een riem van anderhalve meter of twee meter vaak voldoende.
>> Bekijk hier alle prijzen en aanbiedingen van hondenriemen

Halsband

Een halsband moet passen en niet te strak zitten, maar ook niet te los. Bekijk daarom wat voor halsband het beste bij je hond past. Sommige honden dragen een tuigje. Het ligt aan het ras en wat je met de hond gaat doen.
>> Bekijk hier alle prijzen en aanbiedingen van honden halsbanden

Honden speelgoed

Veilig speelgoed is belangrijk en speelt ook een rol bij het verzorgen van je hond. Laat speelgoed niet in de kamer bij de hond rond slingeren. Sommige honden slopen graag, zeker als ze alleen zijn. Je kunt een mand maken en daar het speelgoed in doen. De hond kan dan zelf spelen als je er bij bent en wanneer je weggaat kun je de mand wegzetten.
>> Bekijk hier alle prijzen en aanbiedingen van honden speelgoed

Hondenvoer

Standaard bij de dagelijkse verzorging van je hond is hondenvoer en water. Een pup geef je puppyvoeding en een volwassen hond geef je voeding die voor hem geschikt is. Zo heeft een pup behoefte aan eiwitten en een volwassen hond minder. Je kunt ook de hond vlees geven. Het is maar net wat je de hond wil voeren. Iedereen heeft zijn eigen mening over vers vlees en over brokken. Elke manier van voeren heeft voordelen en nadelen. Let wel goed op de hoeveelheid en het moment waarop je de hond eten geeft. Het beste kun je de hond na een wandeling eten geven, zodat hij daarna een paar uur kan rusten.
>> Bekijk hier alle producten voor eten en drinken voor je hond

Goede voer- en drinkbak

Goede bakken voor de hond om uit te eten en drinken. Een grotere hond kun je beter op hoogte laten eten en drinken en daar zijn speciale standaards voor verkrijgbaar.

verzorging-hond-vacht-borstelen
Heb je een nieuwe borstel gekocht? Laat je hond hier eerst goed aan wennen. Dat maakt de dagelijkse verzorging een stuk eenvoudiger.

Hoe laat je de hond wennen aan de nieuwe verzorgingsproducten?

Als je nieuwe verzorgingsproducten voor je hond in huis hebt gehaald, is het goed dat je je hond er aan laat wennen. Laat de hond eerst aan de verpakking snuffelen en dan aan het product. Als het scherp is, scherm het scherpe deel dan af voor de hond. Als je een pup hebt moet je oppassen dat hij het niet uit je handen trekt en er vandoor gaat. Ze pakken graag alles vast en nemen het dan mee naar hun eigen plekje. Laat de honden ook rustig aan de nieuwe verzorgingsmiddelen wennen.

Stel je koopt een nieuwe borstel. Dan kun je je hond als volgt laten wennen:

  1. Pak de borstel in je hand en laat de hond er aan snuffelen.
  2. Pak de borstel in je hand en beweeg ermee.
  3. Beloon de hond tussendoor.
  4. Laat de borstel aan de hond zien en borstel een keer over de rug, zachtjes en gecontroleerd.
  5. Beloon de hond voor het goede gedrag als hij het netjes toelaat.
  6. Praat ook tegen de hond “goed zo, lekker borstelen”. Hierdoor leert de hond meteen het commando borstelen en zal na een tijdje weten wat ermee bedoeld wordt.
  7. Als de hond het volledig accepteert dat je gaat borstelen, blijf dan tegen de hond praten en beloon hem zo nu en dan.
  8. Als je merkt dat de hond er genoeg van begint te krijgen, stop dan op tijd. Ook als jij nog niet helemaal klaar bent.
  9. Als er klitten in de vacht zitten, is het van belang dat je deze er rustig uithaalt. Als je een keer te hard trekt dan kan de hond de volgende keer weglopen als je de borstel of kam pakt.
  10. Het kan toch een keer gebeuren dat er net een klit zit, roep de hond terug en sluit af met een positieve ervaring.

>> Bekijk hier alle prijzen en aanbiedingen van vachtborstels voor je hond

Verantwoording voor de verzorging van je hond

Als baasje heb je de verantwoording voor de dagelijkse verzorging van je hond, neem deze ook! Als je merkt dat de hond mank loopt of dat er vocht uit zijn oog komt, houd het dan even in de gaten en pas de dagelijkse routine hier op aan. Vertrouw je het niet of duurt het te lang, ga dan naar de dierenarts.

verzorging-hond-naar-dierenarts
Zeker één keer per jaar met je hond naar de dierenarts voor controle en entingen.

Eén keer per jaar standaard naar de dierenarts met je hond

Meestal ga je voor entingen met je hond een keer per jaar naar de dierenarts. De hond wordt dan ook helemaal nagekeken. Ogen, oren, de huid, anaalklieren, de poten, het gebit, het hart en de longen. De hond zal dan ook gewogen worden, want aan de hand van het gewicht wordt de hoeveelheid entstof bepaald. De dierenarts zal het aangeven wanneer de hond te dik is of te mager is en dan kun je het advies van de dierenarts opvolgen. Maar ook wanneer je zelf iets merkt aan de hond, is het raadzaam om naar de dierenarts te gaan voor controle.

Zorg voor je hond; castreren of steriliseren?

Bij de zorg voor je hond hoort ook de keuze of je je hond laat castreren of steriliseren.
Heb je een teefje en wil je geen nestje? Het hoeft niet, maar het is soms voor de hond wel prettiger. Vooral wanneer ze vaak schijnzwanger is.
Een reu kan gecastreerd worden. Vaak doen mensen dat als de hond dominant is. Maar dit gedrag wordt niet altijd weggenomen met een castratie. Overleg met je dierenarts. Een operatie is altijd een risico en als het niet hoeft, waarom zou je het dan doen?

Tips voor de dagelijkse verzorging van je hond in de praktijk

Je bent als eigenaar iedere dag bezig met de verzorging van je hond, maar jouw hond geeft je deze aandacht ook terug! De liefde van een hond is onvoorwaardelijk en ze zijn er altijd voor je!

  • Maak dagelijks minimaal drie wandelingen met je hond om ze in goede conditie te houden!
  • Zorg voor de jaarlijkse vaccinatie en de controle bij de dierenarts. Heel belangrijk als je op vakantie naar het buitenland gaat.
  • Ontworm de hond op tijd!
  • Controleer de hond zelf op teken en vlooien.
  • Verzorg de vacht van de hond goed. Minimaal eens per week.
  • Zorg elke dag voor goede voeding en vers water.
  • Laat de hond niet te lang alleen, een hond is een sociaal dier.
  • Geef de hond gerichte aandacht. Neem geen telefoon mee als je met de hond speelt.

 

[siteorigin_widget class=”wu_widget”][/siteorigin_widget]
[siteorigin_widget class=”wu_widget”][/siteorigin_widget]