Op pad

Vakantie met je hond

Heb je zin in een vakantie met je hond? Dit artikel helpt je de vakantie met je hond goed voorbereiden. We gaan onder andere in op entingen, het strand, wat je allemaal nodig hebt, gezondheid en een vakantiehuisje of appartement samen met je hond. En uitwelke soorten vakanties met je hond kun je kiezen. Wat zijn de voor- en nadelen van een vliegvakantie, autovakantie, fietsvakantie of wandelvakantie met je hond.

Ben je al in de vakantiestemming? Kom daar gaan we.

We beginnen maar meteen met dat wat maar al te vaak op het allerlaatste moment ook nog uitgezocht en geregeld moet wordne. Je hond moet ook voldoen aan de regels van het land waar je naar toe reist. Zorg dat je op de hoogte bent wat je moet doen.

Algemene regels binnen de Europese Unie

  • Alle dieren in het bezit moeten zijn van een paspoort volgens Europees model.
  • Alle dieren gevaccineerd moeten zijn tegen rabiës.
  • Alle dieren gechipt moeten zijn of een tatoeage moeten hebben.

Entingen voor je hond bij een vakantie in het buitenland

Entingen moet je vaak al tijdig mee beginnen. Welke entingen je hond nodig heeft, vindt je op de website van het Landelijke InformatieCentrum Gezelschapsdieren. Hier kun je per land zien wat de eisen zijn die aan je hond gesteld worden om toegelaten te worden tot jouw vakantiebestemming in het buitenland.
>> Invoereisen per land Buiten Europa.
>> Invoereisen per land Binnen Europa.

Op vakantie met je hond naar het strand

Een heel goed idee op vakantie naar het strand met je hond, heerlijk samen uitwaaien. Wat is de meest fijne periode om met je hond naar het strand te gaan? Het ligt er uiteraard aan naar welk land je gaat, maar ga even uit van de Nederlandse stranden. De Nederlandse stranden worden in de zomer erg druk bezocht. Een nadeel als je rustig met je hond wilt wandelen op het strand. De honden mogen in het hoogseizoen niet loslopen, nog een nadeel.

En wat te denken van de brandende zon in de zomer? Het wel duidelijk dat de zomer niet het meest aantrekkelijke seizoen is om met je hond naar het strand te gaan. Hoe aantrekkelijk een zomervakantie aan het strand met je hond ook klinkt,  de lente, de herfst of de winter zijn net zo lekker en voordeliger ook.

  1. Financieel voordeel, de vakantiehuisjes zijn veel goedkoper buiten het vakantieseizoen.
  2. Honden mogen vrijwel altijd heerlijk los op het strand rondrennen.
  3. Je hond heeft geen last van de brandende zon, het zand en gebrek aan schaduw. Voor een hond is 18 graden al behoorlijk warm, dus alles wat daarboven ligt is (te) heet. Zeker bij extra inspanning, zoals het rondrennen op het strand.

In welk seizoen je ook gaat, water is onmisbaar. In de meeste strandpaviljoens vind je water voor je hond, maar neem altijd zelf water mee. Hou er rekening mee dat buiten het seizoen de meeste strandpaviljoens gesloten zijn.

Vliegvakantie met de hond

Een vliegvakantie met je hond moet je goed voorbereiden. Ken jij je hond goed en weet je of hij tegen de stress, die een vliegvakantie toch wel met zich mee kan brengen, is opgewassen? De hond reist namelijk apart van zijn eigenaar en dat kan voor de hond erg moeilijk en zelfs traumatisch zijn. Heb je een nerveuze, angstige, drachtige, heel jonge of oude hond dan is een vliegvakantie met de hond niet aan te raden. Weet jij zelf niet of jouw hond geschikt is om te reizen met het vliegtuig, of vind jij dit moeilijk in te schatten, praat er met je dierenarts over.

Je dierenarts kan je goed adviseren. Bij enige twijfel of je een vliegvakantie met de hond moet boeken, is het advies: zeker niet doen. Je kunt je hond dan beter onderbrengen in een goed pension als jij een vliegvakantie boekt. Wil jij toch een vliegvakantie met de hond, omdat je denkt dat jouw hond dit aan kan, houd dan bij alles wat je regelt ook rekening met je hond.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • De duur van de reis. Is het een directe vlucht of moet je overstappen.
  • De plaats waar de hond verblijft tijdens de reis. Zorg voor een bench waar de hond thuis al kennis mee heeft gemaakt. Een heel kleine hond mag in je handbagage. Maar de meeste honden moeten in het bagageruim van het vliegtuig in hun eigen bench.
  • Sommige vliegmaatschappijen bieden een cargo vlucht aan. Je hond is dan eigenlijk vracht, zonder dat jij in hetzelfde vliegtuig zit. Als je hier ervaring mee hebt, kun je dit natuurlijk doen. Vlieg je voor het eerst, dan raden we je dit af.
  • Geef je hond ruim voordat hij moet vliegen eten en drinken en laat hem goed uit. De kans dat je hond honger krijgt of juist tijdens de vlucht moet poepen en plassen is dan zo klein mogelijk.
  • Entingen voor je hond. Kijk welke entingen de hond nodig heeft voor een bepaald land (de dierenarts weet dat en je kunt het opzoeken) en zorg dat je de papieren van de hond bij je hebt, het dierenpaspoort.

Met het vliegtuig op vakantie met je hond, het kan, maar… het zou heel vervelend zijn als je hond er een vervelende ervaring aan overhoudt. Dat is niet te voorspellen. Je weet namelijk nooit hoe de hond het ervaart in het bagageruim, op de band (als een koffer). Heel goed nadenken voordat je de beslissing neemt voor een vliegvakantie met je hond.

hond-achterin-de-auto
Met de auto op vakantie met je hond. Raampje op een kiertje en zorg dat de hond vastzit en niet naar de bestuurder kan springen. Klinkt zo logisch.

Autovakantie met de hond

De meeste honden zitten erg graag in de auto. Wagenziekte ligt op de loer. In dat laatste geval kun je de dierenarts om een pilletje vragen. Probeer dit echter voor de autovakantie uit, want dit werkt ook weer niet bij elke hond. Wil jij een autovakantie met de hond, dan wil je er allemaal plezier aan beleven. Met een hond die steeds ziek wordt, zul je geen ontspannen vakantie hebben en de hond uiteraard ook niet. In dat geval zoek je een goed pension voor je hond. Voor al die honden die dol zijn op autorijden kan een autovakantie niet lang genoeg duren.

Je neemt in elk geval water mee in de auto voor de passagiers en de hond. Je zorgt voor een veilige plek in de auto. Het liefst achterin in een gordel of in een bench als je een stationcar hebt bijvoorbeeld. De hond mag in geen geval de kans hebben om naar de bestuurder te gaan. Zorg ervoor dat er in de auto een raam op een kiertje kan. Geen grote opening, want dan steekt de hond zijn hele kop naar buiten als hij niet vast zit in de auto. Een auto met airco is nog beter, want als je naar het zuiden rijdt kan het behoorlijk heet worden in de auto.

Denk bij een autovakantie met de hond naar het buitenland aan de entingen en het paspoort van de hond. Stop tijdens de autovakantie met de hond regelmatig. In de praktijk vaker dan je doet met alleen volwassenen en kinderen in de auto. Stop altijd op een veilige plaats en houd de hond aangelijnd in verband met zijn eigen veiligheid en die van andere weggebruikers. Op een parkeerplaats wil je vooral niet dat je hond wegloopt. ‘Dat doet hij nooit?’  Normaal thuis waarschijnlijk niet. Maar ook een vakantiereis heeft impact op je hond. Hierdoor kan hij net even anders reageren dan normaal en plots de benen nemen.

vakantie met je hond voorkom weglopen
Juist op vakantie met je hond is de kans groter dat je hond wegloopt. Dan zit er maar één ding op voor je hond, liften.

Fietsvakantie met je hond

Een fietsvakantie met de hond kan reuze leuk zijn als je de juiste spullen daarvoor hebt. Een kleine hond kan in een fietsmand voorop de fiets. Een grote hond kan een zeker een flink stuk lopen. Maar ook een hondenkar als fietsaanhanger is aan te raden, omdat een hond geen hele dagen naast je aan de fiets mag lopen. Zeker als het erg warm is en de bestrating heet is onder de voeten van de hond mag je het de hond niet aandoen om langs de fiets te lopen. Ook tijdens een fietsvakantie neem je water mee voor de hond en poep opruimzakjes. Zorg ook voor een extra riem, zodat je bent voorbereid als de huidige riem stuk zou gaan.

Neem regelmatig pauzes voor een picknick bijvoorbeeld. Zoek een restaurant waar de hond ook binnen mag of op het terras. Houd rekening met de hond als het erg warm is, ook al zit hij in de hondenkar of voorop de fiets. De hond zit stil en kan niet in de schaduw gaan. Fiets bij warm weer bij voorkeur in de vroege ochtend en laat in de avond tijdens de vakantie met je hond.

Laat een puppy nooit naast de fiets lopen. Laat de volwassen goed getrainde hond gerust naast de fiets lopen als het niet te warm is. Laat de hond nooit in galop lopen. Overbodig te vermelden dat je zieke en oude honden nooit mee moet laten rennen of lopen naast de fiets. Zorg dat je de hond veilig vervoert als hij in de fietskar zit of voorop de fiets. Zorg ervoor dat hij er niet uit of af kan springen als hij een kat of andere hond ziet.

Wandelvakantie met de hond

Een wandelvakantie met de hond is een heel ontspannen vakantie. Dit behoeft niet zoveel extra voorbereiding, want wandelen doe je met je hond elke dag. Dus je bent het allebei gewend. Voor de baas goede wandelschoenen en voor de hond een goede riem (een reserve riem voor calamiteiten). Uiteraard draag je water bij je voor jezelf en de hond. Bij warm weer dien je er rekening mee te houden dat beton erg heet wordt. Ga je voor een wandelvakantie naar het buitenland, zorg dan dat de hond de nodige entingen heeft gehad en dat je zijn paspoort bij je draagt.

Laat je hond nooit loslopen. In een vreemd gebied kan de hond niet naar huis lopen en hij kan in paniek raken als hij de baas kwijt is. Neem geen risico! Loop je veel door de bossen, zorg er voor dat de hond tegen teken is behandeld en maak er een gewoonte van om altijd ’s avonds even de vacht na te kijken. Dit is op vakantie eigenlijk niet anders dan wat je thuis altijd al doet.

Op vakantie met je hond, wat heb je nodig?

Een eigen vakantielijstje voor de perfecte vakantie met je hond.

Je hebt minimaal nodig:

  • Een goede riem en een reserveriem waaraan je jouw telefoonnummer hangt voor noodgevallen.
  • Water in een flesje als de hond gewend is daaruit te drinken. Of water in een fles en zijn drinkbak voor onderweg.
  • Voer en voerbak. Neem het voer mee dat de hond gewend is. Verandering van voer kan diarree veroorzaken en daar zit je niet op te wachten tijdens je op vakantie.
  • Zijn borstel, want ook in de vakantie verzorg je de hond zoals hij dat is gewend.
  • Medicatie. Sommige honden slikken zoals mensen regelmatig medicijnen voor een aandoening. Dat moet in de vakantie gewoon doorgaan.
  • Hondenpaspoort.
  • Tekenpincet voor het verwijderen van teken.
  • Een opvouwbare hondenbench of andere slaapplek zoals een kussen, mand of dekentje.
  • Handdoek om poten af te poetsen.
  • Favoriet speeltje, bal, frisbee of iets dergelijks.
  • Beloningskoekjes en kauwstaafjes.
  • Honingzalf of andere zalf voor oppervlakkige wondjes die je zelf kunt verzorgen.

Vakantie met je hond, gezondheid

Voordat je op vakantie gaat met de hond is het verstandig om bij de dierenarts een gezondheidscheck te laten doen. Zeker als je naar het buitenland gaat. Je kunt dan ook vragen welke entingen verplicht zijn en welke entingen aan te raden zijn. Gaat de hond op vakantie in een pension weet dan dat hij geënt moet zijn tegen kennelhoest.

Als je arriveert op je vakantiebestemming dan kijk je meestal meteen waar de winkels zijn en hoe je een arts kunt bereiken. Direct bij aanvang van de vakantie met je hond doe je dit ook voor je hond. Gaat de hond mee op reis, informeer dan ook waar de dichtstbijzijnde dierenarts woont en noteer eventueel adres en telefoonnummer. Een ongeluk zit in een klein hoekje en in stress gevallen kun je maar beter goed voorbereid zijn. Vakantie met de hond wil zeggen dat bij alles wat je doet, je rekening houdt met de hond.

Met je hond in een vakantiehuisje of appartement

Je laat de hond niet meteen de eerste avond alleen in een vreemd huisje of appartement. Laat hem wennen aan de nieuwe omgeving en leer hem de nieuwe omgeving ontdekken. Dat doe je samen.

Daarna kan hij best even alleen zijn. Logeer je op een vakantiepark waar honden welkom zijn dan zullen er ongetwijfeld uitlaatstroken zijn. De huisjes zullen hond proof zijn en wellicht is er een stukje tuin afgezet, zodat de hond los kan bij het huisje. Je kunt ook zelf een paal in de grond slaan en de hond aan een lange lijn buiten laten lopen bij het vakantiehuisje als je allemaal gezellig buiten zit.

Neem geen enkel risico met weglopen tijdens de vakantie met je hond. Zowel op de plaats van bestemming als wanneer je een stadje bezoekt. Je de hond kent de omgeving niet en als hij in paniek raakt, ben je hem kwijt. Blinde paniek zorgt ervoor dat een normaal gesproken gehoorzame hond nergens op reageert en doorloopt. Zorg ervoor dat de hond gechipt is. Dan is er een kans dat je de hond terugkrijgt mocht hij toch weglopen. Hang ook een penning aan zijn halsband met jouw telefoonnummer, zodat de vinder je kan bereiken.

Fijne vakantie samen met je hond!