HuisvestingTraining

Benchtraining pup; Hoe laat je een puppy wennen aan de bench?

De meeste pups zijn het niet gewend om af en toe rustig in de bench te slapen. Als ze voor het eerst bij je thuiskomen is alles nieuw. Jij bent voor hun de enige herkenning in een nieuw groot huis zonder broertjes en zusjes. Voor een puppy is dit allemaal eng en spannend. Als baasje wil je graag dat je pup meteen rustig en zonder ‘s-nachts te piepen in de bench slaapt. Toch is het belangrijk dat je de hond in de bench laat wennen. Je kan je puppy niet meteen in de bench stoppen en hopen dat het goed gaat. Met benchtraining kan je een puppy laten wennen om steeds iets langer alleen thuis te zijn en rustig in de bench te slapen zonder te piepen.

>> Bekijk hier het ruime aanbod van hondenbenches voor je benchtraining.
>> Bekijk hier de opvouwbare hondenbenches voor op reis

 

Maak met benchtraining van je bench een veilige plek voor je puppy

De bench moet een fijne plek worden voor je puppy. Ondanks dat het handig lijkt mag je de bench nooit als straf gebruiken. Zet je puppy nooit voor straf in de bench. Zorg ervoor het voor je pup een fijn is om rustig in de bench te zijn.  Laat in het begin het deurtje open, zodat de pup zelf erin en eruit kan. Je kan in het begin je puppy voer geven in de bench. Of leg een paar snoepjes in de bench. Dankzij de snoepjes is het voor de puppy leuk om in de bench te gaan. Als je puppy zelf in de bench gaat mag je hem uiteraard belonen. Je kan in de bench eventueel een kledingstuk van jezelf leggen. De pup ruikt jouw geurtje en dit voelt vertrouwt aan.

Wanneer mag het deurtje van de bench dicht?

Als je puppy aan het eten is in de bench doe je het deurtje snel dicht. Na een paar seconden doe je het deurtje weer open. Kijk goed naar de reactie van je pup. Gaat je puppy piepen of janken? Doe altijd het deurtje weer open. Je puppy is er nog niet aan toe om langer in de bench te blijven zitten. Het moment dat het deurtje dicht gaat en dicht blijft kan je elke keer wat rekken. Als je puppy vijf minuten met een dicht deurtje is blijven zitten mag je hem belonen met een snoepje. Door met geduld de training door te zetten vind je puppy het straks geen probleem om in de bench te gaan liggen. Sterker nog; dan wordt de bench de veilige plek waar je puppy zich vanzelf terug trekt om even uit te rusten.

Hoe laat je je pup wennen aan de bench?

Om een pup te laten wennen hoe het is om alleen thuis in de bench te blijven, is het belangrijk dat je hem er niet in stopt en de deur dicht doet. Dan voelt het voor de pup als opsluiten en dat kan voor negatieve ervaringen zorgen. Hoe werkt benchtraining voor pups?

Benchtraining voor een pup in kleine stapjes

 • Laat het deurtje van de bench overdag open staan, zodat hij er in en uit kan lopen.
 • Maak het leuk. Leg een favoriet speeltje in de bench. Als je pup er mee wil spelen, dan zal hij de bench in moeten lopen om het favoriete speeltje er uit te halen.
 • Een lekker snoepje in de bench als beloning.
 • Ga zelf vooral iets anders doen. Als je maar blijft kijken of je pup doet wat je van hem verwacht, tja… dan is de pup meer met jou bezig dan met de bench.
 • Trainen is stap voor stap op eigen tempo ontdekken. Laat je pup daarom rustig snuffelen aan de bench en zelf ervaren hoe het is om er in en uit te stappen.
 • Nooit dwang gebruiken. Stop, duw of gooi je pup nooit in de bench omdat je het zelf zat bent.
 • Overdag kun je ook water en brokjes in de bench zetten. Hierdoor zal je pup de bench als wat leuks gaan zien.
 • Als je overdag een stukje hebt gewandeld kun je de pup ook even in de bench laten gaan en dan het deurtje even dicht doen. Blijf er dan bij zitten en beloon de hond dan. Breid het langzaam uit (met een paar minuten).
 • Blijf in het begin nooit te lang weg. Laat je horen door bijvoorbeeld de de keuken wat te doen of ergens anders in de kamer. Het is belangrijk dat je pup leer vertrouwen dat je altijd terug komt.
 • Als de pup moe is, kan het zomaar zijn dat hij zelf in de bench stapt. Laat dan het deurtje gewoon open staan in plaats van het meteen af te sluiten.
 • Voorkom dat de bench een strafplek wordt. Bijvoorbeeld als je pup stout is. Maak het ongewenste gedrag duidelijk door bijvoorbeeld ‘foei’, ‘nee’ of ‘stout’ te zeggen.

Verlatingsangst is iets om zeker rekening mee te houden

Als je pup begint te janken, huilen, plassen of zelf slopen als jij weg gaat, dan kan er sprake zijn van verlatingsangst. Je pup wil het liefst bij jou zijn en met je mee. Verlatingsangst is niet alleen voor jou als eigenaar heel vervelend, maar kan ook traumatische gevolgen hebben voor als je pup volwassen is. Neem dus goed de tijd om je pup te laten wennen aan het af en toe alleen thuis zijn in de bench.

Wat zeker ook helpt tegen verlatingsangst is je pup in contact brengen met andere mensen. Je pup raakt gewend en wordt een socialere hond. Contact en aanwezigheid van anderen leert de pup ook minder afhankelijk te zijn van jouw aanwezigheid. Het is heel verstandig om sowieso je pup bijvoorbeeld door een gezinslid of buren mee uit te laten nemen. Of breng je oudere pup een paar dagen naar een pension om te ervaren hoe dat is. Zeker als voorbereiding op een vakantie is het goed om je pup hier aan te laten wennen. Denk je dat je pup het lastig vindt als jij weg gaat, vraag jezelf dan eens af of dat echt wel zo is. Of vind jij het misschien veel lastiger om je pup alleen te laten en denk je dat die lieve blik van je pup zegt dat hij met je mee wil. In de psychologie is dit een bekend begrip. Je denkt dat de ander iets voelt, terwijl het vooral je eigen gevoel is dat je duidelijk wordt.

Tot slot, een sterke band met je hond is natuurlijk fantastisch. Maar het mag er nooit toe leiden dat je hond niet meer zonder jou kan. Dat kan alleen maar verlatingsangst in de hand werken.

Voor als je op pad gaat; een opvouwbare hondenbench

Ga je lekker een hele dag naar buiten, op visite of op vakantie en wil je de hond in de bench? Dan is een licht te dragen en makkelijk op te zetten en in te klappen opvouwbare hondenbench ideaal. Meestal hebben deze opvouwbare benches ook een afneembare buitenhoes. Zo ligt je puppy nog even lekker in de schaduw en wordt minder geprikkeld door alle drukte om hem heen.

Vaak kun je dit soort opvouwbare hondenbenches goed vastzetten in de auto met je autogordels of koorden. Speciale sluitingen zorgen er voor dat de puppy niet zelf de ritsen kan openen. Ook zijn ze meestal voorzien van handvatten waardoor je de bench makkelijk kunt dragen. Handig dus voor korte en lange reizen¬†zo’n opvouwbare hondenbench.