Op padTraining

Hoe stop je een hond met trekken tijdens het lopen?

Elke puppy gaat op een gegeven moment aan de riem trekken tijdens het lopen. Bij kleine honden zal dit nooit een probleem zijn. Grote honden kunnen wel een probleem vormen. Het is niet de bedoeling dat de hond je over de straat heen trekt. Helaas is het trekken aan de lijn een lastig probleem. Dit komt doordat het zelf-belonend gedrag is. Door te trekken merkt de hond dat hij zelf kan bepalen waar hij heen mag lopen. Helaas ontstaat dit gedrag onbewust al vanaf de eerste wandeling. In het begin heb je er nog niet veel last van omdat je pup klein is. Als je puppy ouder en groter wordt merk je dat dit gedrag veel overlast geeft. Het is belangrijk om direct vanaf de eerste wandeling je pup te trainen. Er zijn verschillende methodes om je hond te laten stoppen met trekken.

Draai de rollen om!

Het is belangrijk om je hond te laten inzien dat trekken helemaal geen nut heeft. Dit kan je doen door de rollen eens om te draaien. Stel je hond trekt aan de riem in een bepaalde richting. Negeer je hond, draai om en ga de andere kant oplopen. Trekt je hond nu opnieuw de andere kant op? Draai opnieuw om en loop de andere kant op. Probeer deze oefening eventueel in de tuin. Op den duur heeft je hond door dat het helemaal geen nut heeft.

Trekken afleren met een Anti-trek tuig

Er zijn verschillende hulpmiddelen die je kan gebruiken tegen het trekken. Je kan de hulpmiddelen gebruiken in combinatie met de trainingsmethodes. Een anti-trek tuig kan baad hebben voor zowel de baas als de hond. Dit tuigje kan helpen om je hond minder hard te laten trekken. Een ander hulpmiddel is de Gentle Leader. Gebruik de Gentle Leader nooit zonder begeleiding van een hondentrainer. Bij verkeerd gebruik kan de Gentle Leader een gezondheidsrisico vormen.