Eten en drinken

Verantwoorde hondensnacks; waar let ik op?

Ga naar een willekeurige dierenwinkel en het aanbod in hondensnacks is gigantisch. Het is lastig om te bepalen welke snacks het beste zijn voor je hond. Wat zijn verantwoorde hondensnacks? Je wil je hond niet gewoon iets lekkers geven, maar ook een snack die niet schadelijk is voor de gezondheid van je hond. Op ons blog hebben we een aantal verantwoorde hondensnacks verder uitgelicht.

Natuurlijke Knaag en kauwbotten

Voor de natuurlijke kauwbehoefte van je hond is het belangrijk om af en toe natuurlijke knaag en kauwbotten te geven. Kauwen is immers goed voor het gebit van je hond. Een natuurlijke hondenkluif bevat echt natuurlijk gedroogd vlees van bijvoorbeeld rund, buffel of kip. Let even op of er ook een vulling in zit en waar die dan van gemaakt is. Welke natuurlijke knaag en kauwbotten je hond het meest bevallen is een kwestie van testen. Iedere smaak is weer anders.

Kies voor snacks zonder suiker

Natuurlijk mag je als beloning kiezen voor hondensnoepjes. Helaas zien we steeds vaker dat er van alles aan hondensnoepjes is toegevoegd. Honden zijn liefhebbers van zoet, waardoor vooral veel suiker aan de snoepjes wordt toegevoegd. Uiteraard is suiker net als bij mensen slecht voor het gebit. Probeer een snoepje te vinden met een natuurlijke zoetmaker en geen tot weinig suiker. Als je tijd overhebt kan je hondenkoekjes eventueel zelf maken. Je kan er natuurlijk ingrediënten in stoppen die niet slecht zijn voor je hond. Dit is ideaal als je hond een bepaalde allergie heeft. Je kan voorkomen dat bepaalde stoffen in de snoepjes terecht komen.

>> Bekijk hier hondenvoer en snacks zonder suiker

Hypoallergene hondensnacks als je hond allergisch is

Is je hond allergisch, overweeg dan hypoallergene hondensnacks. Pas je al een dieet toe dan weet je inmiddels ook welke hondensnacks je hond wel of juist niet mag om een allergische reactie te voorkomen.

Hypoallergeen betekent dat er een verminderde kans is op een allergische reactie. Stel: Je hond is allergisch voor rund, dan is rund de allergeen. Je wilt dus zeker weten dat er in de hondensnack geen rund gebruikt is of dat er toch hele kleine beetjes rund in verwerkt zijn. Binnen de hondenvoeding kennen we twee soorten hypoallergeen.
1. Hondensnacks die de kans op een allergische reactie verkleinen. Deze hondensnacks bevatten allergenen van 1 diersoort en 1 zetmeelbron.
2. Brokken die de kans op een allergische reactie bijna volledig uitsluit. De dierlijke eiwitten zijn gehydroliseerd.

Wat kun je doen? Meest voor de hand liggend is de hondensnacks en het hondenvoer aanpassen op de eiwitbron in het hypoallergene voer. Honden die allergisch zijn kunnen daar veel last van hebben. Behalve jeuk kan de hond last krijgen van zijn maag en darmen. Het is daarom van belang om de snacks aan de passen aan het dieetpatroon van uw hond.

>> Bekijk hier alle hypoallergene hondensnacks en voer

Verantwoorde hondensnacks zijn goed voor het gebit van je hond

Door gebruik te maken van verantwoorde hondensnacks als kauwspeelgoed hebben puppy’s minder last van hun doorkomende tanden. Volwassen honden kunnen door te kluiven tandsteen voorkomen. De tanden van je hond gaan langer mee door knaag en kauwbotten. Je kan de kauwbotten ook gebruiken om een puppy af te leren niet in de bank te knagen. Door een alternatief aan te bieden voorkom je dat er in de meubels geknaagd wordt. Knaag en kauwbotten zijn verantwoord, maar blijf altijd in de buurt van je hond tijdens het spelen met een bot. Als het bot te klein wordt kan je hond erin stikken. Hou dit altijd goed in de gaten! Gebruik nooit botten die versplinteren. Zie je dat dit gebeurd, gooi het bot weg.